Några goda råd

Några goda råd

Innan du tittar på olika tryffelrecept vill vi förmedla några goda råd.

 

I tryffelrecept, som du oftast finner i Sydeuropa, står det att riv eller skiva så mycket tryffel du har råd med och då man utgår från att använda färsk tryffel. Du behöver inte köpa färsk tryffel för att uppleva den ”lyxiga” känslan av att använda denna förnämliga smakförhöjare. I tryffelländerna Frankrike, Italien och Kroatien finns det olika förädlade produkter, som är mycket bra ersättare till den färska tryffeln. De har även lång hållbarhet i oöppnat skick till skillnad från den färska, där man har 10 - 14 dagar på sig att förbruka den. I burkform finns hel, skivad, kräm, som innehåller 100% tryffel och sedan finns det tryffel med olika inblandning av annan svamp. En klassiker är kombinationen vit tryffel och karljohansvamp. Två svampsmaker som harmonierar mycket väl tillsammans. Andra är champinjon och svart tryffel, oliv med svart tryffel, kronärtskocka med svart tryffel mfl.

 

När du skall börja använda tryffel i matlagningen, så köp gärna hem fler olika produkter. Oanvänt är hållbarheten flera år, så du behöver inte vara orolig att förköpa dig. När du börjar använda någon eller några produkter och inte använder allt, häller du på olivolja så att det täcker innehållet. Det fungerar som ett lufttätt lock och håller flera månader i kylskåp.

 

De första recepten har vi tagit fram för att enkelt skapa en god tryffelrätt med små medel. Vi har i några exempel utgått från flera produkter för att förfina smaken, utan att behöva ta i hela burkens innehåll till endast en rätt.

 

Lycka till tryffelälskare och glöm inte att experimentera!

- Tryffelprovning sedan 2003 -

 

Eva & Sune Bengtsson

tel 046 - 77 59 02 eller 0702 - 54 38 82

mail: sune@tryffelprovning.se