VAD ÄR TRYFFEL

Vad är

Tryffel?

 

Tryffel är en sporsäcksvamp

 

som lever i symbios med trädrötter, vanligtvis hassel, bok, ek och sälg. Det skall vara kulturmark, vilket innebär obearbetad mark, gärna i sluttningar Tryffeln, växer under jord, vanligtvis mellan 10 – 40 cm djup. Man kan även finna den vid markytan och djupare än 40 cm.

 

Det finns många olika sorter och färger men de vanligaste sorterna med hög kvalitet är den om vita och den svarta tryffeln. Frankrike är känd för den svarta tryffel, som de även kallar ”den svarta diamanten” i Italien är det Norcia som är känd för den svarta tryffel, det svarta guldet och Piemonte är känd för den vita tryffeln. Ett annat land som är känd för sin tryffel är Kroatien, framför att då vit tryffel. Centrum för den vita tryffeln är Livade, där man även hittat en av världens största vita tryfflar 1999, som vägde 1,310 kg. Det gav den en plats i Guinness rekordbok.

 

Hur är det i Sverige då? Tidigare, i början på 1900 talet, kände man till att det fanns tryffel i Östergötland, den sk Stjärnhovtryffeln men man hade även hittat tryffel på Gotland, men ansåg att den var utrotningshotad.

Genom ett forskningsprojekt lett av Christina Wedén upptäckte man att det fanns på 36 olika platser. Genom ett stort engagemang från traktens markägare, kunde man följa tryffels utveckling och se att det förökade sig. Idag, tack vare Christinas forskningsprojekt har det skapats en tryffel”industri” på Gotland. Den tryffel man hittar är i huvudsak den s.k. Bourgogne tryffeln. Kvaliteten är hög och jämförbar med den franska tryffeln.

 

Människan har vad man vet, genom nedteckningar, använt tryffel i matlagning, sedan babylonisk tid c:a 2000 år f kr. För svin var det en naturlig föda och man kan tänka sig att människan upptäckte tryffeln genom doften och började använda den som krydda i matlagning. Tidigare var det vanligt att man använde svin, som tryffelsökare, men de har ju mycket kort mellan tryne och mun. Därför är de vanligaste tryffelsökarna idag hundar. En vanlig tryffelhund är Lagotto Romangnolo, men även andra raser med gott luktsinne är lämpliga tex stövare.

- Tryffelprovning sedan 2003 -

 

Eva & Sune Bengtsson

tel 046 - 77 59 02 eller 0702 - 54 38 82

mail: sune@tryffelprovning.se